Ιστορία - Μνημεία

Εκτύπωση PDF
Η Λιχάδα οφείλει το όνομα της στον υπηρέτη του Ηρακλή, Λίχα, που άθελά του προκάλεσε το τέλος της επίγειας ζωής του ημίθεου ήρωα, όταν εκείνος βρισκόταν στο Κήναιο για να προσφέρει θυσία στον πατέρα του, Δία, μετά την καταστροφή της αρχαίας πόλης Οιχαλίας.Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Λίχας ήταν εκείνος που έφερε σταλμένος από την σύζυγο του Ηρακλή Δηιάνειρα, τον εμποτισμένο με το δηλητηριώδες αίμα του Κενταύρου Νέσσου, χιτώνα.Η Δηιάνειρα ακολουθώντας τις συμβουλές του Κενταύρου έστειλε αυτόν τον "μαγικό" χιτώνα στον Ηρακλή, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα την αγαπά αιώνια. Δεν ήξερε όμως ότι ο Κένταυρος ήθελε τον χαμό του Ηρακλή και την χρησιμοποίησε εν αγνοία της.Φορώντας το χιτώνα ο Ηρακλής, οι σάρκες του ήρθαν σε επαφή με το δηλητήριο και άρχισε να σφαδάζει από τρομερούς πόνους. Τρελός από τους πόνους ο Ηρακλής άρπαξε τον ανύποπτο Λίχα και τον εκσφενδόνισε προς τη θάλασσα.Τα κομμάτια του άτυχου υπηρέτη έπεσαν στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από το Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια. Τα νησάκια αυτά ονομάστηκαν Λιχαδονήσια και η περιοχή της χερσονήσου Λιχάδα.Σύμφωνα με το μύθο πάντα, το νησάκι Στρογγυλή ταυτίζεται με το κεφάλι του Λίχα και τα υπόλοιπα μικρά νησάκια αποτελούν το σώμα του.

Στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, η Λιχάδα ήταν τσιφλίκι της Τουρκάλας Χαμπιμπέ, κόρης του Αχμέτ μπέη. Τα κτήματα της Λιχάδας αγοράστηκαν από διάφορα άτομα σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1838 έως το 1920 κι έγιναν περιουσία των κατοίκων.Κατά την επανάσταση του 1821 στη Λιχάδα εγκαταστάθηκε η Ανώτατη Διοίκηση Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος για μια τριετία (1821-1823) με το όνομα «Άρειος Πάγος».Επί Βασιλείας του Όθωνα το 1836 με την ίδρυση των τελωνείων βρίσκουμε να λειτουργεί υποτελωνείο στη νήσο Μονολιά με πρώτο υποεπιστάτη τον κ. Αγγελή Θοδώρου και δεύτερο υποεπιστάτη τον κ. Κοντοπάσχο Ιωάννη. Με απόφαση του Βασιλέα Όθωνα στις 28 Ιουλίου 1936 διορίσθηκε ο Σημαιοφόρος κ. Κοτζιάς αξιωματικός του Λιμένος Μονολιάς (ή Νέας Μιτζέλης). Βλέπουμε ότι το υποτελωνείο στη Νήσο Μονολιά μαζί με τα υποτελωνεία Φούρκας, Στυλίδος και Αταλάντης υπαγόντουσαν διοικητικά στο τελωνείο Λαμίας. Βρίσκουμε ακόμη από τον οργανισμό τελωνιακής διευθύνσεως της εποχής εκείνης ότι «προς διευκόλυνσιν της συναλλαγής επιτρέπεται η εισαγωγή και τελώνισις ξένων προϊόντων κατ` εξαίρεσιν εις τα ακόλουθα υποτελωνεία: Αταλάντης, Μονολιάς, Φούρκας και Στυλίδος».

Στη Νήσο Μονολιά βρίσκουμε σήμερα ένα εξωκλήσι, τον Άγιο Γεώργιο. Από την πλευρά που είναι το κανάλι ακόμη βλέπουμε τις βάσεις μεγάλου παλαιού ναού στο εσωτερικό της Νήσου Μονολιάς.Στη Λιχάδα βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Στο προαύλιο του ιερού ναού υπάρχουν δύο κυπαρίσσια, που χρονολογούνται από το 1900. Σύμφωνα με την παράδοση πριν 100 χρόνια συνέβη το εξής φαινόμενο: Το ένα από τα δύο κυπαρίσσια είχε πάρει επικίνδυνη κλίση και απειλούσε το ναό και τους περαστικούς. Τότε το εκκλησιαστικό συμβούλιο αποφάσισε την κοπή του. Την άλλη μέρα έκπληκτοι είδαν ότι το μεγαλύτερο κυπαρίσσι αγκάλιασε με ένα κλαδί το μικρότερο κυπαρίσσι και έτσι αποτράπηκε η κοπή του.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΜΝΗΜΕΙΑ

Ενετικός πύργος. Ανατολικά του οικισμού Λιχάδα σώζονται τα ερείπια ενός ενετικού πύργου, ύψους 5-6 μέτρων, γύρω από τον οποίο βρέθηκαν αρχαία βέλη και λείψανα κτιρίων του παλαιού οικισμού.

Καστρί. Τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά της Λιχάδας και νότια του ακρωτηρίου Βασιλίνα κοντά στη θάλασσα, είναι ο αρχαιολογικός χώρος του λόφου Καστρί, που έχει ύψος 60 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Αγγλική Σχολή διενήργησε επιφανειακή έρευνα στη δεκαετία του 1960, κατά την οποία βρέθηκε ΠΕ, ΜΕ, ΥΕ, ΠΓ, Γεωμετρική, Κλασική, Ρωμαϊκή και Μεσαιωνική κεραμεική και επισημάνθηκε η ύπαρξη δεξαμενής. Η κεραμεική και τα λείψανα τειχών οδήγησαν τους ερευνητές να ταυτίσουν το Καστρί με το Δίον. Σε νέα ανασκαφή που έγινε το 1994, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος είχε γνωρίσει μεγάλη καταστροφή από εργασίες αποψίλωσης και από την άροση των αγρών. Βρέθηκαν όστρακα από την Πρώϊμη εποχή του χαλκού.